יום רביעי, 25 באוגוסט 2010

ביל גייטס- בעוד 5 שנים תחלופנה האוניברסיטאות מהעולם!



ביל גייטס מייסד המיקרוסופט אומר שבעוד 5 שנים יאבדו האוניברסיטאות המסורתיות ממעמדם, וזאת בגלל שיהיו הרצאות אינטראקטיביות באינטרנט והאוניברסיטאות האלו יובילו כי שם יינתנו ההרצאות הכי טובות.
כבר בפוסט הקודם התייחסתי לאוניברסיטת MIT שמעלה הרצאות שלמות לרשת. הבעיה היא שעד היום הלמידה מרחוק לא יצאה כ"כ לפועל כנראה בגלל סיבות טכנולוגיות דוגמת הפס הצר מדי שהגביל אותנו לתקשר ולראות יותר מדמות אחת באיכות טובה. אך ככל שהטכנולוגיה מתפתחת לאורך השנים אני מאמינה שתחזית זו של ביל גייטס אכן תתממש. וכשזו תממש, שכר הלימוד יהיה נמוך וכך החינוך יהיה להמונים והפער יצומצם, הסטודנט לא יפסיד חומר גם כאשר נבצר ממנו להגיע פיזית למקום והוא ילמד בקצב שלו. אני כסטודנטים חושבת שלמידה מרחוק תקשה עלי. אני רואה את הצורך שיש לי להיות נוכחת לפחות בחלק מהקורסים, זוהי חוויה אחרת כאשר המרצה עומד מולי ולא על המסך, כך נוצרת אינטראקציה ביננו, בנוסף למידה כזו תדרוש ממני להיות עצמאית ובעלת מוטיבציה גבוהה. גם המרצה נתון במצב שאינו יודע מה עושים תלמידיו באמצע השיעור, הוא אינו מקבל משוב ועוד.
Sternberg (1997(פיתח תיאוריה שגרסה כי בני אדם שונים זה, לכל אחד יש סגנון ייחודי באופן בו הוא תופס ורוכש ידע, מגבש רעיונות, מרגיש ומתנהג. ממחקר שבדק את הקשר בין סגנונות אלו ותפקוד למידה (י' עשת-אלקלעי, 2008) נמצאו הבדלים מובהקים בתפקוד הסטודנטים שאופיינו כבעלי סגנון חשיבה מסויים לעומת אלה שהיו נעדרי סגנון זה. ולכן המסקנות היו שאין קורס מתוקשב מתאים לכל הסטודנטים, קיימת שונות ביניהם בסגנונות החשיבה, ברמת הניסיון והידע במחשבים המשפיעות על תפקודם, עמדותיהם ושביעות רצונם ולמרות שקורס וירטואלי מציע אפשרויות למידה רחבות הן יכולות להיות מנוצלות יותר ללומדים בעלי סגנונות חשיבה מסויימים.
יש חשיבות רבה למחקרים העוסקים בהתנהגות התלמידים, דפוסי הלמידה שלהם ומידת התאמתם ללמידה בקורסים וירטואליים, כמו-כן יש צורך בחקר ואפיון האפשרויות הטכנולוגיות השונות הבונות סביבות למידה כאלה. אם נגיע להבנות נוכל להתאים קורסים וירטואליים לטווח רחב ביותר של לומדים.
ככלות הכול התחזית של ביל גייטס תמומש, אך לפי המחקרים שנעשו כבר בעבר בנושא סגנונות למידה, אנו נראה סטודנטים שיפסידו מתהליך זה ויתקשו ללמוד בשיטה זו.

יום שלישי, 24 באוגוסט 2010

זכויות יוצרים על חומרי למידה ושיתופיות

כל מורה משקיע במהלך עבודתו בחומרים חדשים, דפי עבודה, מבחנים, ועוד ועוד. לפעמים הוא רוצה לשתף בזה את חבריו לעבודה כדי שיתנו לו הערות/ הארות או כדי שישתמשו בזה לצרכיהם. כאן עולה השאלה עד כמה המורה מוכן שישתמשו בחומר שהוא הכין, אולי הוא לא מוכן שלאחר כל הזמן הרב שהשקיע מישהו אחר ישתמש בחומרים שהכין, או אולי הוא מוכן שישתמשו בחומרים אך התנאי לשימוש זה רק אם יזכירו את שמו, או אולי הוא מוכן שזה יהיה לשימוש חופשי.
בנושא זה נתקלתי בסרטון המציג את הדילמה ועד כמה היא יכולה לדרדר את היחסים בין המורים ואף להגיע לתביעות על עבירות על חוק זכות יוצרים ועל חוק עשיית עושר ולא במשפט.
בחרתי להציג סרטון מעניין שנתקלתי בו לאחרונה העומד על הגבול הדק מאוד בין זכות יוצרים לעומת השיתופיות באינטרנט. מצד אחד טוענת המורה בצדק, כי התמונות הן שלה והיא הפיקה וערכה אותן ומאידך טוען המורה שעצם שליחת התמונות שלה לאימייל שלו זהו שיתוף ועל כן יכול לעשות בהן שימוש לפי צרכיו. זוהי נקודה מאוד רגישה, אני חושבת שבין חברי צוות לעבודה ובכלל צריכה להיות שיתופיות ואמון, לדעתי המורה היה צריך לבקש לעשות בתמונות שימוש.
אני חושבת שכדי לשתף אחרים צריך אופי מסוים שלצערי אין לכולם. באחד מהשיעורים בקורס של ד"ר גילה קורץ שעסק ב"עולם הפתוח" נחשפתי לכל מיני חומרי למידה פתוחים העומדים לרשות הציבור לצרכי הוראה ולמידה: ספרי לימוד, מודלות, שיעורים ועוד. הרעיון העומד מאחור הוא מתן אפשרות נפלאה לשתף ולהשתתף בידע הזה. כיום ישנם כמה אוניברסיטאות כגון: MIT המאפשרות חומרי למידה פתוחים הכוללים גם וידאו, קבצים, סיכומים ועוד.
אני מקווה שתתפתח ההבנה שכיום אנו חיים בעולם של שיתופיות ובלי שיתופיות לא יהיה חינוך!